Select Page

Der er ikke altid penge at spare ved at lave noget selv. Manglende erfaring, forkerte arbejdsredskaber og begrænset adgang til indkøb af de rette produkter, kan gøre gør-det-selv-projekter til dyrekøbte fejl. Dette gælder også gummilister! Disse er ofte usynlige i hjemmet, men vigtige for regulering af temperatur, fugt og indeklima. Overlad udskiftning af gummilisterne i dit hjem til fagfolk. Så sparer du både tid, besvær og evt. fejlkøb.

Gummilister skal udskiftes, fordi mørnede eller udtørrede gummilister kan sprække og forårsager utætheder eller fugtskader. Køb selv nye online og monter med selvklæbende bagside. Montér dem de steder, hvor listerne ikke har afgørende betydning som værn mod fugt og temperaturforskelle. Men på badeværelset og omkring vinduer bør du altid lade fagfolk tage sig af udskiftningen.

 

Hvorfor skal gummilister udskiftes?

Det fleksible og meget anvendelige materiale gummi, er genialt at bruge overalt til at tætne mod fugt og træk. Det holder længe, men udsættes det for meget varme eller vind, vil det med tiden kunne udtørre og revne. En revnet gummiliste tætner ikke optimalt, og bør derfor udskiftes, så snart den ikke længere er elastisk eller hel.

Du kan finde gummilister til alle formål online på http://gummiliste.dk/. Her kan du også vælge mellem flere farver og kvaliteter samt blive guidet til valg af den rigtige.

Det er muligt selv at udskifte gummilister, der blot fastgøres med lim. Et nemmere alternativ til at håndtere både en gummiliste og lim, er at købe en selvklæbende gummiliste. Her skal du ikke gøre meget andet end at trykke listen fast.

 

Derfor betaler det sig med fagfolk

Nogle steder i boligen – både inde og ude – er det imidlertid en god idé at overlade udskiftning af gummiliste til fagfolk. Gummilister med fugefunktion på badeværelset eller tætningslister omkring vinduer og yderdøre skal være monteret korrekt for at opnå den ønskede effekt.

 

Har du brug for udskiftning af gummilister på badeværelset?

Gummilister på badeværelset har en vigtig betydning for korrekt afløb og fugtspærring. Du kan selv montere en gummiliste i badeværelset og omkring eventuelt sanitetsinventar, de steder hvor det er tilladt. Men ved forkert montering risikerer du imidlertid vand- eller fugtskader.

En VVS-installatør, en tømrer eller en maler er eksperter i at håndtere gummilister på badeværelser, og ved, hvad de har med at gøre. Med en professionel montering undgår du desuden, at dit forsikringsselskab stiller sig på bagbenene, hvis du får en vand- eller fugtskade forårsaget af dit eget gør-det-selv-arbejde.

 

Er vinduerne utætte?

Indeklimaet i din bolig afhænger i høj grad af, hvor tætte dine vinduer og yderdøre er. En stor del af det skyldes gummilister, der afviser vand, fugt og temperaturforskelle. Der kan være flere årsager til at et vindue eller en yderdør begynder at vise tegn på utæthed – gummilisten bør dog være det første, du tjekker.

For lang tid med et utæt vindue eller yderdør kan forårsage fugtskader og i sidste ende dannelse af svampe eller skimmel indendørs. Du bør derfor altid sørge for at udskifte knækkede, mørnede eller udtørrede gummilister i vinduer og yderdøre, så snart du opdager det.

Lad en fagmand tjekke om det er tid til udskiftning, og få et tilbud på en professionel udskiftning i samme ombæring. Det betaler sig altid!