Står du og skal købe bolig for første gang? Så kan det være du skal læse med her. Det kan være en både sjov og indviklet affære, hvor man hygger sig med at finde det rigtige hus eller den rigtige lejlighed, eller tænker over hvordan der skal se ud. Der er dog et par ting man lige skal overveje i forbindelse med køb af hus. I denne artikel kigger vi nærmere på hvad du vil støde på, både det sjove, og det lidt mere seriøse.
Det juridiske
Når vi taler om det juridiske, kan det være en god idé at få gode råd når du tænker på køb af bolig. Det f.eks. være at du ikke har tænkt på, om boligen er omfattet af aftaler og bestemmelser, der kan begrænse din råderet over din nye bolig? Her kan du søge gode råd fra boligadvokat.
En boligadvokat kan uden tvivl hjælpe dig med at forstå din købsaftale, samt sørge for at den er i orden, så der ikke senere kommer begrænsninger på dine rettigheder over dit hjem. Man kan nemlig ikke gøre ejendomsmægleren ansvarlig, hvis der er fejl i de informationer du får ved din bolighandel.
Du kan også bruge en boligadvokat i forbindelse med en annullering af købsaftalen. Hvis advokat og rådgiver ikke godkender de juridiske dokumenter, er du altså berettiget til at annullere købsaftalen.
Vedligehold og ekstra udgifter
For at gøre det nemt for dig selv, kan det være en god idé at samle en oversigt, og få sig et overblik over hvor mange ekstraomkostninger der vil være når man går fra at leje til at eje. Derudover er der vedligehold af den udvendige facade, som f.eks. behandling af træoverflader. Dertil kommer der omkostninger til renovation, som kommunen kan opkræve.
Noget man skal tænke på hvis man går fra leje til eje, er at man selv skal sørge for at alt fungerer i huset, og betale når noget går i stykker. Når du lejer kan du f.eks. få hvidevarer erstattet hvis de går i stykker, hvor du som ejer selv står for alt. Det vil medføre nogle variable omkostninger, du ikke altid kan forudse.
Når man kigger på ekstra udgifter, er der noget der hedder ejendomsværdiskat og grundskyld. Når du ejer en bolig, skal du nemlig betale skat til staten og den kommune du bor i, både af din ejendom og grunden du bor på. Det er værd at nævne, at disse takster kan stige med tiden.
Bor du i en ejerlejlighed, er der formegentlig en ejerforening i ejendommen, der fælles står for at dele udgifter og opgaver der følger med i et driftsfællesskab.
Dertil kommer der en husforsikring, hvor din bank eller realkreditinstitut formegentlig vil kræve at du har en brandforsikring, da huset står som sikkerhed for dit lån. Bor du i lejlighed, er der ejerforeningen der tegner en fælles ejendomsforsikring for hele blokken.
Indretning
Til det lidt mere sjove, kan du bruge til på at planlægge din indretning. Der kan være en masse ting du gerne vil lave om, og hvis du køber et godt gammeldags håndværker-tilbud, kan behovet for en plan være endnu større. Skal du gøre det selv, kan du søge hjælp til værktøj. Handytools guider dig omkring værktøj, så du sikrer dig at du er dækket godt ind når du skal indrette og renovere din bolig.
Så find plantegningen frem, og kig på hvordan dit kommende hjem skal se ud. Find eventuelt inspiration ved forskellige åbent hus-arrangementer rundt om i landet.