Select Page

Klima, miljø og bæredygtighed er meget oppe for tiden. Det kan måske betegnes som en trend. En trend som er kommet fordi, at vi i dag har ressourcerne og viden til at måle på det og til at se hvordan, at vores jord er påvirket af menneskeskabt ændringer.

Men hvad kan vi selv gøre for klimaet og hvordan vil det påvirke vores hverdag og økonomi, hvis vi vælger at leve lidt mere bæredygtigt.

 

Hvordan kan du starte i det små?

Men hvordan kan du så leve lidt mere bæredygtigt uden at være fanatisk og gå på kompromis med den måde du og din familie lever på?

 

#1 Begræns madspild

Vidste du at vi i alle smider 47kg. spiseligt mad ud hvert eneste år. Det svarer til 7200kr. for en gennemsnitsfamilie om året. Vi kan begrænse vores madspild ved at være mere opmærksomme når vil handler, og ved at tænke kreativt, når vi pludselig har noget mad, som er blevet lidt kedeligere.

#2 Spis flere grøntsager

..og mindre kød. Det kræver flere ressourcer at fremstille kød end grøntsager. Har du mulighed for at dyrke dem selv, så er det endnu bedre.

#3 Drop engangsmentaliteten

Sørg for at købe ting som kan eller er genanvendt i forvejen. Du kan få mange ting i genbrugsplast eller helt undgå plastik ved at vælge andre løsninger til f.eks. din sæbe og dit sølvpapir.

#4 Affald eller ressource?

Affaldssorter dit affald.

Vidste du at store plastikprodukter kan genanvendes med op til 90%. Her snakker vi f.eks. havemøbler og legetøj. Resten af plastikken bliver udnyttet til energi.

Derudover så skal batterier, elektronik og aluminium aldrig i almindeligt affald. Det er forskelligt fra kommune til kommune hvordan, at reglerne er for affaldssortering. Du kan se mere på din kommunes hjemmeside.

#5 Naturlig opvarmning af din hjem

I stedet for at varme hele dit hus op med radiatorer og lade dørene stå åben, så varmen flyver rundt, så kan du bruge naturlig opvarmning. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er bæredygtigt at brænde alt af i din kakkelovn. Stampe-mollen-traepiller.dk har fokus på bæredygtighed og kan prale af at kalde deres træpiller for de mest miljøvenlige i Danmark.

#6 Tag cyklen i stedet for bilen

Det giver ekstra motion på kontoen, den er aldrig forsinket, og det er bedre for miljøet.

#7 Temperaturen på din tøjvask

Du kan spare på miljøet ved at sætte temperaturen på din tøjvask fra 40grader til 30grader. Lavere temperatur slider også mindre på dit tøj. Vær dog opmærksom på det tøj, som kræver lidt ekstra, så det kan blive rent. Sportstøj og kogevask bør stadig have en højere temperatur.

#8 Sluk for dine apparater

Dette gælder både vandhanen, lyset i gangen, tv’et og det at lukke for køleskabsdøren, når du er færdig derinde.

 

Hvordan kan du renovere miljøvenligt og bæredygtigt?

Er det overhovedet miljøvenligt at renovere?

Der er større ting, som kan være med til at gøre dit hjem bedre for miljøet. Det er selvfølgelig ikke noget, som du blot lige gør. Det kan være omkostningstungt og en langvarigproces. Men står du nu alligevel med nogle skader i tagkonstruktion eller dårlig isoleret vægge, så kan det godt betale sig at få noget gjort ved det.

Det vil nemlig fise ud med varme – varme som du så skal forsøge at genskabe – hvis dit hjem er utæt og dårlig isoleret. Bedre isolering er med til at sænke dit energiforbrug og til at få et lidt mere bæredygtigt hjem.

Vi skal ikke være hellige og fanatiske. Man kan du gøre lidt, så vil både din økonomi og klimaet kunne mærke det.